Hur bra fungerar vattendistributionen?

vattenkran

Nu riktar Kent Alm uppmärksamheten mot vattenledningsnätet och fokus kommer att ligga på förnyelse och drift. Inledningsvis skriver han om vattendistributionen.

Lite inledande filosofi: I Sverige har vi en teknisk tradition av att behandla vattenförsörjning tillsammans med avloppshantering, ”VA-teknik”. Vi har också en speciell lagstiftning för detta teknikområde (”VA-lagen”).  I andra länder finns andra traditioner, där man tydligare skiljer på de två nyttigheterna ”vatten” och ”avlopp”.

Tekniskt sett är vattenledningsnätet faktiskt ganska annorlunda än avloppsnätet och kan till sin funktion mera jämställas med fjärrvärmenät och kylvattensystem. Det är ju alltså fråga om ledningssystem som står under invändigt tryck, till skillnad från huvuddelen av avloppssystemet. Naturligtvis innebär detta också att det är stor skillnad mellan förutsättningarna för såväl konstruktion som för underhåll och förnyelse. 

De övergripande kraven på själva vattenledningsnätet kan sammanfattas ungefär så här:
Nätet skall se till att konsumenterna kan ta ut vatten med tillräcklig kapacitet och med tillräckligt och jämnt tryck.
Vattenkvaliteten skall förändras så lite som möjligt under sin passage från vattenverket till konsumenten.
Förlusterna genom utläckage skall minimeras så långt möjligt.

De funderingar och tips som jag kommer att förmedla i kommande inlägg avser framförallt förnyelse och drift. Inte så mycket om projektering och planläggning. 

Vatten och/eller Avlopp. När behovet av förnyelse blir uppenbart
Den som har skött VA-banken väl under många år kan enkelt ta ut ett underlag för att se vilken del av ledningsnätet som är i störst behov av genomgripande insatser. Med hjälp av funktionen för statusvärdering kan man plocka fram sträckor som (alltför) ofta är utsatta för driftstörningar. De här funktionerna visar störningar och problem uppdelade på ledningsslag. Ganska ofta kommer man att finna att det är ett av ledningsslagen som dominerar problembilden. Det är alltså ingalunda självskrivet att samtliga ledningsslag är lika ”dåliga”. Ändå blir lösningen oftast att man väljer att byta samtliga ledningar i ett svep. 

Huvudorsaken till detta är att ledningarna ligger mycket nära varandra i en gemensam ledningsgrav. Att vi valt en sådan lösning beror nog på att detta var ett effektivt sätt att snabbt bygga ut ett VA-nät under den intensiva utbyggnaden under senare delen av förra seklet. Man höll sig då strikt till de typsektioner som redovisades i VA-AMA, med flera publikationer. När vi nu är inne i ett förnyelseskede har vi mera tid på oss och kan ta en ordentlig fundering på vilken teknisk lösning som skall väljas. Inte heller de ledningar vi lägger idag kommer att fungera hur länge som helst.

ledningsgrav100

Kommande inlägg
Närmast kommer jag att gå i klinch med läckageproblematiken. Under den torka som inträffade under den varma sommaren 2018 fick vi lära oss att marginalerna för vår vattenförsörjning och distribution kanske inte är riktigt så stora som vi trodde. Vi har därför anledning att jobba vidare med detta.

kent_90   /Kent Alm



2020-10-20